Anmeldelse af mit 1-dags kursus af journalist

Journalisten Andreas Damsgaard, der blandt andet skriver for DayTrader.dk deltog i mit 1-dags kursus, og har lagt følgende review ud om dagen:

Anmeldelse af Tom Hougaards 1 dags ”Fast Track” seminar afholdt lørdag 22. april 2017 i Klampenborg.

Spekulanten Tom Hougaard, bosiddende i London, er herhjemme især kendt fra sine mange optrædener i Millionærklubben både på Radio 24/7 samt på TV2, afholder fra tid til anden kurser, hvor han bl.a. underviser i de teknikker, som han selv bruger, når han spekulerer i markederne. Som person er Tom ekstremt åben om både sig selv og sin trading. Han er hudløs ærlig både når det går godt, og når det går skidt. Det er ingen hemmelighed, at Tom har præsteret at tjene temmelig mange penge på sin trading og naturligvis også har sat nogle af dem til igen. Det er altid en fornøjelse at høre ham udtale sig, og man er aldrig i tvivl om, at han ved hvad han taler om. Som underviser er Tom stort set som man kender ham fra radio og tv. Han er meget nærværende og det er tydeligt, at det er vigtigt for ham, at man som deltager får noget ud af det. Tom forklarer gerne tingene flere gange, så alle er med og gør det samtidig på en underholdende og pædagogisk måde.

En forårslørdag i april 2017 havde jeg fornøjelsen af at deltage i Toms såkaldte Fast Track kursus, som er skemasat til at vare en hel dag. Og det er i virkeligheden langt fra nok tid til at nå alt det, som Tom gerne vil lære kursisterne. Heldigvis er der råd for det, idet Tom efterfølgende stiller op til opfølgningswebinarer og ydermere giver adgang til allerede optagede webinarer, som bl.a går i dybden med de teknikker Tom selv bruger.

Kurset blev afholdt i nogle fine lokaler tilhørende Skovshoveds Idrætsforening beliggende i Klampenborg, hvor der deltog i alt 15 kursister. Tom holder bevidst kurserne med et begrænset antal deltagere for at sikre, at man får mest muligt ud af det. En 3-4 af deltagerne var med for anden gang. Tom anbefaler selv, at man efter et stykke tid gentager kurset. Og det skader bestemt ikke at få gentaget det hele for at få det endnu mere ind under huden.

Tom har en underholdende måde at undervise på. Han er meget levende og ynder at fortælle små anekdoter eksempelvis fra sin egen dagligdag eller fra sin tid som trader i Londons finansielle sektor, som krydrer hele oplevelsen og ofte også forståelsen. Tiden flyver af sted og man bliver proppet med værdifuld information om markedet, herunder om Toms egen dybdegående research af markederne, om hvordan professionelle aktører optræder, om handelsteknikker osv. Tom har gennem tiden brugt tusindevis af timer på at endevende alskens hjørner af alverdens markeder og det er netop meget af denne erfaring, som Tom forsøger at viderebringe til kursusdeltagerne.

Det jeg især havde set frem til var at lære noget om de specifikke teknikker, som Tom bruger, når han f.eks. handler indeks og valuta. En af disse teknikker kalder Tom for fisketeknikken, som går ud på at finde steder i markedet, hvor der fiskes efter indlagte stop ordrer. Hemmeligheden bag teknikken er, at man via fortolkning af price actions på kursgrafen, dvs. ved at fortolke kursbevægelserne over tid med øvelse og indsigt kan lære at time, hvornår man potentielt bør åbne sine positioner. Teknikken kan også give bud på hvornår man bør tage sin profit og endnu vigtigere, hvis du spørger Tom, hvornår man skal lægge sit stop loss.

Undervejs i kurset hører man også om hvorfor Tom ikke er stor fan af tekniske indikatorer. Tom bruger dog undervisningstid på bl.a. Fibonacci retracements, som Tom har et lidt ambivalent forhold til, men som han dog ind i mellem anbefaler at man bruger på længere time frames.

Selvom Tom betegner sig selv som spekulant og til tider da også satser stort, så går Tom rigtig meget op i sin risikostyring i de enkelte positioner han tager. For Tom handler det om at lade de profitgivende handler løbe og smide de tabsgivende handler hurtigt. Det lyder simpelt og forhåbentligt allerede velkendt for de fleste tradere, men i praksis kan det være ganske vanskeligt. I den forbindelse kan det være godt med nogle klare, mekaniske regler uden alt for meget skøn involveret, hvilket er noget af det man får med hjem fra kurset.

Toms metode med forholdsvis stramt stop loss vil højst sandsynligt resultere i et antal tabsgivende handler, men det kan også betyde, at de profitgivende handler, når de rammes rigtig og får lov at løbe, langt overstiger de tabende handler målt i kolde kontanter. I nogle tilfælde, f.eks hvis Tom tror på at en given bevægelse i markedet vil finde sted, flytter han gerne sit stop loss med i profittens retning typisk til break even i første omgang, når han kan se, at retningen er den rigtige. På den måde opnår han så en risikofri handel, og skulle det hele i stedet ende med at handlen bliver stoppet ud, er det da ærgerligt, men der vil omvendt heller ikke være tab, som han siger. På kurset forklarerede Tom endvidere, at han ligeledes kan finde på at lægge til i sine positioner, hvis han er inde i en særlig lovende handel, men kun hvis han allerede er i profit. Tom ville dog ikke selv anbefale andre at praktisere dette på grund af det stigende risikoelement.

Det fik jeg ud af kurset

Toms grundige og minutiøse gennemgang af utallige grafer gjorde det lidt nemmere f.eks at lære den føromtalte fisketeknik i praksis, som dog kræver en del øvelse at mestre, hvis du spørger undertegnede. Øvelse gør som bekendt mester og ifølge Tom er det da også vejen frem at øve sig og atter øve sig. Tom har som nævnt selv studeret tusindevis af grafer og brugt mange år på at lære og finpudse sine teknikker, og som han siger, så lærer også han fortsat.

De fleste kan få noget ud af at deltage på Toms kurser, især hvis man som jeg er interesseret i at lære nogle konkrete teknikker, som man efterfølgende selv kan forsøge sig med. Toms disciplinerede tilgang til risikostyring, er helt klart også noget jeg selv tog med hjem fra kurset.

Udover selve kurset medfølger adgang til diverse webinarer samt muligheden for at komme på Toms Whatsapp-liste, så man via sin smartphone fra tid til anden bl.a. kan blive holdt orienteret om, hvordan Tom ser på markederne. Alt dette er også rigtig brugbart i tiden efter kurset, hvor det jo til stadighed handler om at lære hele tiden.

Så alt i alt kan jeg kun anbefale, at man deltager på et af Toms kurser. Man vil næppe kunne undgå at blive bedre til trading og få udvidet sin horisont. En vis forhåndskendskab til markedet og gængse begreber inden for trading, vil klart gøre det lettere at følge med, men Tom har en pædagogisk fremgangsmåde og forklarer gerne tingene flere gange, så alle kursister forstår budskaberne.

Det koster det

Prisen for at deltage i et intensivt dagskurs er ca. 6.000 DKK inkl. forplejning.

Det får man med i købet

  • Begyndernoter tilsendt forinden
  • Kursusmateriale i form af udprintede plancher indeholdende grafer samt beskrivelser af Toms teknikker mv.
  • Efterfølgende tilsendes passwords med adgang til ca. 25 timers tidligere optagede webinarer
  • Opfølgningswebinarer såsom ”Ugen der gik”
  • Mulighed for at komme på Toms Whatsapp-liste, hvor Tom via smartphoneopdateringer fra tid til anden beskriver sit aktuelle syn på markedet og kommenterer på visse af sine åbne handelspositioner

Herudover serveres lidt morgenmad, masser af kaffe og vand samt en god frokost.

Du kan læse mere om det præcise indhold i kurset på dette link, hvor du også kan reserve en plads på næste kursus: http://tomhougaard.dk/1-dags-fast-track-kursus-i-spekulation/

Man skal være opmærksom på, at den måde Tom handler på involverer gearing, hvilket medfører, at man låner penge til sin investering og derved kan risikere at tabe stort. Denne handelsmåde er ikke egnet for enhver, og man bør derfor sætte sig grundigt ind i hvordan gearede produkter fungerer i praksis og f.eks. lytte ekstra godt efter, når Tom omtaler risikostyring.