Kendetegn ved den succesrige trader

Tak til Peter Thurman for oversættelse fra engelsk til dansk

Engang læste jeg, at trading er den hårdeste genvej til en nem levevej. Sammenlignet med fx skak er trading ligetil at lære. Du kan købe, du kan sælge – eller du kan vælge at gøre ingenting. Hvis skak var så enkelt, ville det næppe have opnået den popularitet, det har.

En fin måde at sige det på er: Trading er enkelt, men ikke let

Det er faktisk en fordel for os professionelle, at det forholder sig sådan. Hvis ikke det var så enkelt at lære, ville kun de færreste blive tiltrukket af drømmen om at gøre trading til deres levevej. Det ville betyde et stort fald i omsætning og likviditet på børsen. Som det er nu, kan alle – selv begynderen – have heldet med sig og score en god gevinst, hvilket gør chancen for, at de bliver hængende, større.

Hvis trading derimod var let at blive god til, ville alle i princippet kunne mestre det – og mulighederne i markedet ville hurtigt tørre ud.

Dog er det heller ikke svært, at det er umuligt at blive god til.

Vi har på den måde med den perfekte opskrift at gøre.

Trading – en fair forretning

Trading er en karrierevej, hvor du alene bliver betalt på performance. Hvem, du kender, har ingen betydning. Hvilken uddannelse, du har, har heller ikke meget at sige.

For at sige det lidt firkantet er der gode penge at hente på at trade, hvis du gør dit benarbejde. Og hvis du virkelig hænger i, kan du komme til at tjene styrtende på det.

Hvis du skal have succes med trading og gøre det til din levevej, må du betragte det som dit job, men ikke et hvilket som helst 9-17 job. I mange jobs ligner den ene dag den næste til forveksling og er præget af faste rutiner. Indenfor trading har dagene nærmest uendeligt mange ansigter og derudover afhænger ens resultater i meget høje grad af ens ”mentale dagsform”. Mere om det senere.

Trading – en anderledes levevej

Trading med egne midler adskiller sig afgørende fra andre former for beskæftigelse ved som den eneste at indebære, at man rent faktisk kan komme til at betale for at gå på arbejde! Dertil er det en livslang læringsproces, der er altid mere at lære, noget at justere. For at det ikke skulle være nok, er markederne præget af en blanding af konstant forandring og visse faste principper, det gælder om at afdække.

Men lad dig endelig ikke skræmme, trading er trods alt ikke så  svært, at det kun er for den særligt indviede. Hovedproblemet med trading er, at det går imod vores naturlige behov. Den gode nyhed er, at ved stædighed og hårdt arbejde – ikke mindst arbejde med sig selv – kan alle nå derhen.

De, som lykkes med trading, er i sandhed ”de udvalgte” – ikke fordi en eller anden gud har håndplukket dem, men fordi de er kommet til et punkt, hvor det at udføre handler ikke længere opfattes som en trussel mod deres nervesystem. Lyder det mærkeligt? Forklaring følger.

De 19 Kendetegn

Hvad er det, der gør os dygtige til noget? Altså exceptionelt gode. Tag fx Tiger Woods, eller rettere sagt den gamle Tiger Woods. Hvorfor var han så meget bedre end resten af flokken af golfspillere?

Jeg mødte engang en af hans konkurrenter, nemlig englænderen Luke Donald, dengang rangeret som nr 9 i verden. Jeg spurgte, om Tiger Woods simpelthen bare var en bedre golfspiller. Hans svar var utroligt tankevækkende, ikke bare i forhold til golf, men også til andre aktiviteter præget af intens konkurrence, såsom trading:

”Tiger er den bedste, ganske simpelt fordi han ikke husker sit sidste slag. Han har evnen til at ryste dårlige slag af sig, samtidigt med at han ikke bliver overmodig efter gode slag. Han mister aldrig sin koncentration. Han er så optaget af ”her og nu”, at det der er sket ikke påvirker ham.”

Han fortsatte ved at fortælle, hvordan han selv var påvirket af dårlige slag, når han stod ved næste tee.

Er det dermed fair at sige, at det blot var forskellen i mental attitude, som skilte nr.1 i verden fra nr.9? Noget kunne tyde på det. Marginalerne på topniveau i sportens verden er meget små. I den legendariske Wimbledon-finale i 2008 mellem Nadal og Federer, vandt Nadal 209 point og Federer 204! Gad vide, om noget lignende gør sig gældende indenfor trading.

#1 Selvtillid – hvad enten den er begrundet eller ej

Norge har leveret en af de største vidunderbørn i skak, som verden har set, nemlig Magnus Carlsen. Han har nogle væsentlige personlighedstræk i overflod: Talent, selvdisciplin, kreativitet – og en god portion selvtllid oveni.

Magnus Carlsen er ung og nogle gange præget af ungdommens tendens til overdrivelse og overmod. Ikke desto mindre holder jeg meget af dette citat fra ham omkring selvtillid:

Du er nødt til at overvurdere dine egne evner for at udvikle dig. Undersøgelser har vist, at realister er disponeret for depression. Hvis ikke du overvurderer dig selv mange gange, vil du kun kunne få øje på farer, og ikke på muligheder. Hvis du tvivler på dine egne evner, vil du aldrig blive bedre”.

Professionelle spekulanter er generelt præget af optimisme. Det er de nødt til at være for at få fremgang på deres felt. Hvorfor skulle de ellers vælge netop denne gesjæft, hvor de i den grad er oppe imod dårlige odds. De er præget af en stærk tro på sig selv og deres egne evner.

Der er imidlertid en hårfin grænse mellem at være optimistisk og urealistisk. Jeg arbejder fx med en fyr, som opfatter sig selv som et geni. Han tog mit tradingkursus, og bagefter var han fuld af håb og tro på tingene.

Efter tre måneder med en skøn blanding af tab og gevinster lå han stadig omkring nul totalt. Han skrev så denne email til mig:

”Er det her bare ren indbildning fra min side? Jeg har brugt dag og nat i tre lange måneder på at få det her til at virke. Er jeg bare urealistisk?”

Jeg mener faktisk, at min klient var urealistisk, men ikke på den måde, han nok havde i tankerne. Selvfølgelig kan man godt forvente at have gjort nogle fremskridt efter tre måneder, men som jeg pointerede overfor ham, er det at have lavet hundredevis af handler over flere måneder med et rundt nul som resultat, faktisk en rigtig fin start.

Det tager meget tid og kræver en del uddannelse at nå frem. Trading på det højeste niveau er en tillært evne.

Hvad gjorde Magnus Carlsen til et skakgeni? En exceptionelt god hukommelse og et analytisk sind er naturligvis vigtigt. Ligeledes intensiv og langvarig træning, samt viljen til at lære af sine fejl. Og ikke at forglemme en tillid til egne evner og troen på, at det hele nok skal komme til at lykkes.

Hvad angår det hårde arbejde er der mange begyndere indenfor trading, som forventer succes og fremgang henover natten. Et paradoks, eftersom vi uden problemer accepterer, at det tager 5-6 år at blive en dygtig økonom og endnu længere at blive læge eller dommer.

Hvis jeg fortalte en begynder, at det sandsynligvis vil tage et års tid med dedikeret arbejde at få en god gevinst på bundlinjen, ville mange af dem løbe skrigende bort. Det, der appelerer til dem, er  i stedet annoncer som den her:

10 minutes

Så hvorfor skulle de være interesseret i mine kurser, som indebærer hårdt arbejde i flere måneder bagefter, når de kan nøjes med et ti minutters kursus, der ovenikøbet er gratis?!  😛 

cheaper

Grunden til, at jeg er så stor fan af Magnus Carlsen, er, at han fulgte op på sine store drømme med en massiv arbejdsindsats. Rygterne vil vide, at han ikke lavede andet end at spille skak op gennem sin barndom, sådan at han til sidst kunne sidde og spille tre online partier samtidigt.

At være fremgangsrig trader kræver mere end at mestre teknikkerne. Jeg modtog for nylig denne email:

Hej Tom,

Jeg tog dit kursus og er stor fan af den måde, du underviser på. Jeg var vild med teknikkerne, specielt din xxx strategi. Desværre har jeg ikke disciplin til at trade selv.

Det er faktisk ret trist. Jeg kan se signalerne ud fra de teknikker, du har lært mig, alligevel kan jeg ikke få mig selv til gøre det, der skal til.

Jeg får mange lignende beskeder, og det er netop derfor, jeg har valgt at skrive en manual om tradingpsykologi. Formålet er at fremhæve, hvad de eksakte problemer består i, som fx det med at ”trykke på aftrækkeren”, som meget vel netop kan have med tillid til egne evner at gøre.

Jeg modtog i dag et screenshot fra en klient, som jeg har undervist i nogle år. Jeg beundrer ham, fordi han altid bevarer sin optimisme og aldrig giver op.

Da han begyndte at trade for ca. 3 år siden, fik han hurtigt mangedoblet sin konto. Det fik ham til at tænke, at trading var ligetil, og det fik den effekt, at han mistede fokus. Han mistede respekten for markedet, og  værre endnu, mistede han alt det, han havde tjent.

Han mistede dog ikke sin interesse for trading, men var klar over, at der skulle forandringer i hans tilgang til. Nedenfor kan man se det perfekte eksempel på en veludført handelsstrategi: Han lægger til sine vindende handler, og han flytter sit stop-loss med markedet.

open trading

Så hvad er konklusionen?

Hav tillid til dine egne evner. Vær optimistisk. Succes ER inden for rækkevidde, men IKKE hvis du tror, det bliver pærelet. Du er oppe mod nogle af de bedste hjerner i verden, så du er nødt til at anstrenge dig meget for at lykkes.

#2 Mental styrke

At være stærk mentalt er en forudsætning for succes i de fleste erhverv eller sportsgrene. Indenfor trading er det dog specielt vigtigt. Her har man ikke kun at gøre med en masse ubekendte, man må også konstant leve med risikoen for at tabe penge. I det mindste kan Roger Federer fx være sikker på, at det ikke kommer til at koste ham noget at gå på banen.

Med andre ord er evnen til at handle beslutsomt og disciplineret helt centralt for trading. Man er nødt til at kunne holde fast, når det bliver hårdt. Og det VIL det blive – før eller senere.

Måske løber du ind i en række tabshandler i træk. Får det dig til at tænke: ”Selvfølgelig…endnu et tab! Jeg kan bare ikke finde ud af det!!” ? Eller gør det dig bare endnu mere beslutsom og indstillet på at blive bedre.

Du vil uden tvivl komme til at lave fejl. Får det dig til at gå i selvsving og gøre det værre for dig selv ud fra en stemning af fiasko og selvhad? Eller tager du lige en lille pause og får sindet i ro – og fortsætter så uden at lade det påvirke dig?

Desuden handler det ikke kun om at være mentalt stærk, når tingene går dig imod, og tabene hober sig op. Kan du også bevare fokus, når du er inde i en god periode med masser af vindere? Her må man være ekstra påpasselig med at holde sig til planen.

Det centrale problem ved at ”tackle” gevinster er forbundet med selve kernen af vores natur. Det naturlige instinkt er at blive mere forsigtig og prøve at beskytte det, vi har opnået. Oversat til trading betyder det en tendens til at tage profit (alt) for tidligt.

Modsat ligger det også i vores natur at sky tab for enhver pris, så i denne sammenhæng betyder det ofte, at vi holder beholder en tabsgivende position i al for lang tid i håb om, at markedet vender. Det gør for ondt at tage tabet nu og at indrømme overfor os selv, at vi ”tog fejl”.

Så kort fortalt opstår der ved tab et håb om, at markedet vender, mens der ved gevinster opstår en frygt for igen at miste sin profit. Det kræver stor mental styrke at overvinde – eller rettere omkode – disse følelser og forholde sig lige modsat.

Den gode nyhed er, at det KAN lade sig gøre med flid og disciplin at ændre sine mentale vaner hvad angår trading.

#3 Tager ansvar for deres egne valg

Der er altid nogle andre, man kan bebrejde sine dårlige valg og fejltagelser. Det menneskelige sind søger altid at placere skylden et andet sted end hos sig selv. Sådan er sindet designet gennem evolutionen.

Visse traders, som ikke har fået den rigtige uddannelse, beskylder alt og alle for deres tab, undtagen sig selv:

 • ”Det er algoritmernes skyld”
 • ”Det er pga HFT-programmerne” (high frequency trading)
 • ”Det er centralbankerne og deres indgrebs skyld”
 • ”Det er min mentors skyld”
 • ”Det er, fordi min internetforbindelse er elendig”

Listen fortsætter i det uendelige. Det er noget, vi alle kender til.

Folk har det generelt dårligt med at tage ansvar for deres egne handlinger. Det er meget lettere at bebrejde andre eller nogle ydre forhold for det, der er gået skævt.

Imidlertid er det tvingende nødvendigt, hvis man vil lykkes med sin trading, at man tager det fulde ansvar for sine egne handler. Så overvej med dig selv, om du har en tendens til at skyde skylden på eksterne faktorer og andre mennesker, når tingene går skævt.

Hvis du kan svare ja til det, er første skridt at lægge mærke til, når du gør det. Derefter kan du se, om det er muligt at vende rundt på en tallerken og tage ansvar for egne handlinger.

Det er faktisk en benhård kalkyle:

 • Vil du gerne tjene penge? Så må du blive bedre til at trade.
 • Du kan ikke blive en bedre trader, hvis ikke du tager ansvar for dine egne valg.
 • Du kan kun ændre på dine egne fejl, ikke på andres.

At tage ansvar giver dig en følelse af have kontrol over dit eget liv. Hvis problemerne placeres udenfor dig selv, har du ikke magt til at ændre på det. Hvis du derimod tager ”ejerskab”, kan problemerne løses.

#4 Er klar over, hvorfor de handler?

Det kunne være, jeg her skulle lægge ud med at fortælle, hvorfor jeg selv er trader.

 1. Jeg holder af at lave research og grave i data, samt at udvikle nye strategier ud fra mine studier.
 2. Jeg finder selve processen i at udføre en handel spændende. Det sætter mig i stand til at træde ind i en anden rolle for en stund. Jeg er ikke længere talnørden, som fortolker data – nej, nu er jeg universets herre, som handler på nørdens idéer.
 3. Jeg er kommet frem til, at jo mere jeg stræber efter at blive en bedre trader, jo ”bedre” person bliver jeg – også i mit privatliv. Min mangel på tålmodighed var således ikke kun et problem i forhold til trading, men også på andre områder af livet.
 4. Det tiltrækker mig, at jeg kan strukturere min dag efter eget forgodtbefindende.

Alt det ville selvfølgelig være uden betydning, hvis ikke jeg samtidigt var i stand til at tjene gode penge ved at trade. Som det er nu, er det et fuldtidsjob, men ikke et helt normalt et af slagsen.

Der var en tid, hvor jeg ikke var i stand til at tjene penge på trading. Jeg havde et ”almindeligt” arbejde og ved siden af studerede jeg markederne. Den fase skal man også igennem.

Gennem mine mange år som mægler har jeg set det meste. Jeg har set mange trade uden nogen form for overordnet plan eller struktur. Jeg har også oplevet de mest spektakulære blow-ups, hvor folk har mistet hele deres konto på et øjeblik. Til gengæld har jeg også oplevet det modsatte, dvs. en meget professionel tilgang fra absolutte begyndere.

Jeg er efterhånden kommet frem til, at de personer, der virkelig får succes med trading, ligeledes er dem, der betragter trading som et seriøst arbejde, ikke som en hobby! Deres kapital er deres varelager og ressource – og missionen er at få lageret til at vokse. Hver handel er en transaktion baseret på viden og erfaring med ”forretningen”.

Betragter du trading som en seriøs forretning? Eller en hobby? Hvad er din begrundelse for at ville trade aktivt?

#5 Har styr på ego’et

Bare rolig, det kommer ikke til at handle om Freud eller Jung nu! Hvorvidt, du kommer til at lykkes med din trading eller ej, har ikke noget med din barndom at gøre.

Men ens ego spiller ikke desto mindre en rolle, når det gælder trading. Vi kender sikkert alle nogen, som har svært ved at tage mod kritik. Det specielle ved at trade er, at markedet er meget hurtigt til at give dig feedback. Du enten vinder eller taber penge. Hvis du tolker det som en personlig fornærmelse, sker der sandsynligvis ét af to:

 1. Du bliver såret på din stolthed og ”går ind i dig selv” (bliver apatisk), og efterlader din position åben.
 2. Du gør klar til ”kamp” – begynder at diskutere med markedet, efterrationaliserer dine valg. Også her lader du din position være åben.

I kontrast til de to ”forprogrammerede” reaktioner finder man følgende to fællestræk hos de bedste spekulanter:

 1. De er virkelig gode til at tage tab, til at holde sig til deres strategi for stop-loss.
 2. De er fleksible i deres tilgang og har intet problem med at skifte retning (fra lang til kort eller omvendt), hvis deres analyse eller strategi dikterer det.

Som du kan se, drejer det sig udelukkende om, med hvilke øjne man ser på markedet. Tager du det personligt, når du taber – eller ser du det, som det er, nemlig bare endnu en handel i en række af handler, hvoraf nogle vil give tab og andre vinde?!

#6 Er klar over, at de ikke ved alt

I sidste måned var jeg til en stor trading-messe i London. Jeg valgte at tage derhen for at se, hvad andre var i gang med og underviste i.

Lærte jeg noget nyt? Der er jo ”mange veje til Rom”, og rent faktisk gav det mig nogle nye idéer til strategier. Desuden er det altid rart at møde andre, der beskæftiger sig med det samme som jeg, nemlig trading på fuld tid.

Jeg har som underviser og coach arbejdet med mange forskellige typer af personer og traders gennem årene. Det hører ikke til sjældenhederne, når jeg holder kurser, at nogle af kursisterne har travlt med at fortælle mig, hvordan de allerede handler. De ved med andre ord allerede det hele, eller det er de i hvert fald overbevist om.

Personligt er jeg udmærket klar over, at jeg ikke ved alt – heller ikke om trading. Markederne er uhyre komplekse, og antallet af faktorer enormt. Stædighed og en følelse af at forstå det hele er en sikker vej til fattiggården i denne branche.

Det er min erfaring, at de som ved en masse om trading oftest også er de, der er mest ivrige efter at lære mere.

#7 Er ikke følelsesmæssige robotter

At være følelsesmæssigt i balance er bestemt en fordel, når du handler aktivt, men tro nu ikke, at det kun er personen præget af stoisk ro, som får succes i denne branche.

Lad os vende tilbage til analogien med tennis og se på den legendariske rivaliseren mellem John McEnroe og Bjørn Borg. Striden mellem ”ild og is”, som den blev døbt. Borg var kendt for sin rolige optræden under kampene, mens McEnroe mest af alt huskes for sine mange og voldsomme følelsesudbrud.

Det interessante er, at de vandt lige mange gange over hinanden til trods for, at de var så forskellige.

Hvis man på en eller anden måde havde fået McEnroe til at ”skrue ned for følelserne”, ville han efter alt at dømme ikke have opnået den samme succes. Det var netop hans hidsige temperament, der drev ham.

For at vende tilbage til trading er pointen derfor ikke at forsøge at tage følelserne ud af ligningen. For det første er det næppe muligt (at undertrykke dem, jo – at fjerne dem, nej), og for det andet er det muligt at træne sig selv i at bruge dem som en ressource.

Sådan som jeg ser det, er der især to følelser, man som trader skal være opmærksom på: Angst og overmod (se næste afsnit).

Nøgleordet her er at være ”opmærksom” på, dvs. til at begynde med handler det kun om at  registrere og undersøge sine egne tendenser. At lære sine egne reaktioner at kende er specielt vigtigt, når det gælder daytrading. Med et længere tidsperspektiv som man fx ser ved aktieinvesteringer, har det mindre betydning, da stressniveauet typisk er lavere.

Hvad angår mig selv, har jeg ved hjælp af ”selvobservation” lagt mærke til, at mine resultater meget ofte er direkte knyttet til min sindstilstand. Selvom det er muligt for mig at lave et par gode handler, når jeg har det dårligt, hænger det næsten altid sådan sammen, at mine bedste handler og handelsdage kommer, når jeg har det godt med mig selv, er veludhvilet etc.

Ved at være opmærksom på min egen tilstand her og nu kan jeg afgøre, hvornår det giver mening at trade, og hvornår det ville være bedre at blive på sidelinjen.

Jeg kan ikke understrege kraftigt nok, hvor vigtigt dette aspekt er. Jeg har tabt så mange penge gennem tiden på at handle, mens jeg var træt, uoplagt eller kedede mig. Det går sjældent særlig godt heller, hvis man er ude af balance eller beruset.

Jeg anbefaler, at du får fat i min håndbog om tradingpsykologi. Du finder den på min hjemmeside.

#8 Undgår KATASTROFALE dage

Vidste du, at den typiske trader lever op til en af følgende beskrivelser?

 • Har langt flere vindende end tabsgivende handler, men taber alligevel penge samlet set.
 • Har mange dage med gevinst, men taber det hele på én enkelt katastrofalt dårlig dag.
 • Tjener fx penge fra mandag til torsdag, men taber dem igen på fredage.

Jeg kan sige ganske kategorisk, at folk generelt er gode til at finde lovende handler, men at de til gengæld har meget svært ved at styre uden om katastrofale tab og dage.

Jeg tilhører – eller rettere tilhørte – selv den kategori. Mit største problem med trading var mine lejlighedsvise katastrofale dage.

En katastrofal dag er en dag, hvor du ikke blot taber penge, du taber RIGTIG mange penge, måske 25-50% af din konto, eller sågar alt. På én eneste dag. Hvis det nogensinde er sket for dig, kender du følelsen af chok, der følger med. Men i det mindste er du ikke alene om det – det er en situation de fleste genkender.

Hvorfor sker det egentlig? Vi får jo ørene tudet fuld af gode råd om money management gennem fornuftig brug af stop-loss osv. Svaret ligger i den måde, vi tænker på.

Når vi vinder, tænker vi simpelthen anderledes, end når vi taber. Vi fokuserer på forskellige ting i de to situationer.

Når vi er i færd med at vinde står kampen mellem grådighed og frygt.

Grådighed:      Jeg tjener rigtig godt her, men jeg vil have endnu mere!

Frygt:                Hvad hvis profiten forsvinder igen, jeg må hellere tage den med det samme!

Ved tab er det en kamp mellem håb og frygt.

Frygt:                Jeg taber! Det er ikke godt, jeg må hellere sælge nu.

Håb:                  Hvis jeg sælger nu, har jeg tabt meget. Jeg beholder og håber på, at det vender.

Hvad der typisk sker er, at den første tabshandel i rækken sætter en kemisk reaktion i gang, som flytter fokus over på at vinde det tabte tilbage. Resten af dagen ligger fokus på de tabte penge og ikke, som det burde, på selve markedet.

En god trader er kva sit talent eller gennem intens træning udstyret med nogle reflekser, som er langt mere hensigtsmæssige. En af de vigtige træk i deres tankegang er holdningen til deres egentrading som en lang perlerække af handler, med ringe fokus på den enkelte handel.

Selvfølgelig kan der alligevel forekomme katastrofale dage. Vi kan alle blive fanget i en dårlig postion ved en pludselig, stor markedsbevægelse, selv den dygtige trader. Det er her, hvor den mentale forberedelse på store tab kommer til sin ret.

Naturligvis kan jeg ikke tale for andre, men selv har jeg indøvet en ”katastrofeplan”, så jeg ved, hvad jeg skal gøre, når uheldet er ude.

En skitse til en katastrofeplan kunne lyde sådan her:

Skridt 1:            Jeg taber stort og er ikke i balance. Jeg tager en times pause og laver noget andet.

Skridt 2:            Pausen hjalp ikke, jeg er stadig oprevet. Jeg holder for i dag.

Skridt 3:            Jeg har tabt x antal pct fra toppen. Derfor lukker jeg ned for resten af ugen.

Hvorfor er denne plan så vigtig at få ind under huden? Den vil kunne forhindre, at dine ”hulemandsinstinkter” tager over og du kaster dig ud i et desperat og uigennemtænkt forsøg på at vinde dine penge tilbage, med en række dårlige handler til følge. Planen vil give dig chancen til at gøre et nyt forsøg en anden dag, når du igen er klar i hovedet.

Vil en plan som denne betyde, at du går glip af handler? Selvfølgelig, men du ville sikkert have grebet dem forkert an alligevel, da du var ude i balance.

Med en plan for de katastrofale dage vil du spare meget i det lange løb. Du vil formentlig ikke få brug for den særlig tit, men det er en god idé at gøre dig den bevidst hver morgen, før du starter.

#9 Holder af uvished

Jeg er hyppigt i tv eller på radioen. Jeg bliver inviteret for at diskutere de finansielle markeder og også for at kaste lys over mine tabs- og gevinsthandler. Når det gælder gevinsterne, som jeg netop har haft, bliver jeg ofte spurgt: ”hvordan kunne du egentlig vide, at det ville gå på den måde?”.

Sagen er, at det vidste jeg heller ikke. Man kan sige, jeg kom med et kvalificeret gæt ud fra min research og erfaring – og handlede på det. Det kunne have gået hver vej, det skulle være, med handlen.

For de fleste er det uvisse meget ubehageligt. Hvorfor er horoskoper og lignende så populære? Det handler netop om behovet for kontrol og tryghed. At give slip på behovet for total kontrol er en stor udfordring for den menneskelige psyke.

Virkeligheden er desværre nok snarere, at ”det eneste sikre i tilværelsen er, at alt er usikkert”. Så som trader gælder det om at lære at leve med den evige uvished.

Jeg kan aldrig vide med 100 procents sikkerhed, om markedet kommer til at gå op eller ned. Jeg har en mængde værktøjer – foruden mine erhvervede evner – til rådighed, men når først jeg er inde i en handel, er jeg i princippet ”på herrens mark”.

Hvordan, vi omgås med den uvisheden, er en af de store forskelle mellem de, der vinder, og de der taber på trading. Vinderne holder af tilfældighedernes spil. De ved, at hvis de ellers følger planen, har de gjort det så godt, de kunne, og kan ikke gøre mere. Hvordan det videre forløber, er ikke op til dem selv.

De, der taber på trading, griber uvisheden fundamentalt anderledes an. I stedet for at leve med den, søger de konstant at reducere den – gennem at læse flere bøger, tage flere kurser, finde nye guruer eller konstant at lede efter nye handelssystemer. Nogle skal have alle indikatorer og mønstre til at stemme, før de går ind i en handel. Eller værre endnu, selv når det hele stemmer, får de ikke trykket på knappen af ren og skær frygt for, hvad der kommer til at ske!

Her er nøglen til succes: Få dig selv til at holde af tilfældighedernes spil, eller mere præcist lær at leve med, at det vil føles ubekvemt ikke at kunne vide noget med sikkerhed.

Det er værd at huske på, at hvis der fandtes vished og garantier i markederne, ville der heller ikke være mange muligheder for at tjene penge på trading, da alle ville sidde med den samme information. Så man skal være glad for, at markederne er præget af uvished, og at det er muligt at skaffe sig selv en fordel ved at bevare roen, når andre taber hovedet.

#10 Fokuserer IKKE på pengene, de tjener

Hvad er din opgave som trader? Hvis du bare svarer ”at tjene penge” kunne jeg godt tænke mig at give dig noget stof til eftertanke.

Det er klart, at i bund og grund gik vi alle ind i trading for at tjene nogle penge, og forhåbentlig masser af dem! Så det kan umiddelbart lyde selvmodsigende, når jeg samtidig siger, at det netop handler om ikke at have fokus på pengene.

Erfarne traders ved, at deres egentlige job er at være ”Professionelle beslutningstagere”. De får penge for at tage gode beslutninger, og det siger egentlig alt. Hvis man følger det råd, vil profitten komme af sig selv.

Med andre ord har det med processen at gøre, ikke endemålet. En god process/tilgang vil føre til gode resultater henad vejen. Flyttes fokus over på resultaterne, vil tingene uvægerligt løbe af sporet på et tidspunkt.

Du spørger måske, hvordan du kan vide, om du selv er overfokuseret på resultaterne? Her er et par tegn, du skal være opmærksom på:

 • Sidder du og ”sveder over” hver eneste tick?
 • Trygler du markedet om at vende, når det går imod dig?
 • Bliver du euforisk, når tingene går din vej?
 • Ved du hele tiden præcist, hvor meget du skal vinde tilbage for at slutte dagen i nul?
 • Går du hovedkulds ind i nye handler umiddelbart efter at have haft en tabende handel?
 • Går du hovedkulds ind i nye handler, når du føler, du lige er gået glip af en stor gevinst?
 • Holder du op med at tage statistisk gode signaler, blot fordi du ligger i plus for dagen?

Dette var bare et lille udpluk af ting, du bør være opmærksom på. Så hvad skal du konkret gøre, hvis du opdager, at du er fokuserer for meget på resultatet i form af penge?

Det første er som altid selvindsigten. Du må først blive bevidst om, at du gør det.

Dernæst må du gøre det til en refleks, at du i selvsamme øjeblik, du indser din optagethed af pengebeløbene, minder dig selv om, at det i det lange løb med usvigelig sikkerhed vil føre til tab.

Prøv også at spørge dig selv, om den handel, du skal til at lave, er baseret på din research og dine metoder, eller om den er baseret på, hvad der er gået forud i form af gevinster og tab. Hvis du faktisk er sikker på, at din beslutning er baseret på analysen, skal du kort overveje, om du kan leve med alle scenarier, som handlen vil kunne afstedkomme. Er svaret fortsat ja, kan du gå videre i vished, om at du handler ud fra et procesorienteret perspektiv – og at det giver dig de bedste chancer for succes på lang sigt.

#11 Fokuserer først og fremmest på kontekst, DEREFTER på pris

Langt de fleste fokuserer på deres startpris/indstigningspris. Hvis jeg eksempelvis sender en email ud om en speciel metode til at finde startpriser med, kan jeg være sikker på, at den får mindst dobbelt så mange klik end ellers.

Det giver god mening. At finde gode indstigningspriser kan koges ned til en række gode og klare regler. Det er betryggende at have specifikke handelsstrategier og signaler baseret på indikatorer.

Problemet er bare, at det ikke virker! Her er grunden:

De fleste handelssignaler er designet til en bestemt markedssituation. Hvis du for eksempel har et signal baseret på trend eller momentum, vil du klare dig fantastisk, når markedet trender eller er i udbrud. Til gengæld vil du i perioder med stilstand og konsolidering klare dig elendigt.

Tilsvarende vil du med en strategi baseret på at gå mod trenden (fading) eller på at finde omdrejningspunkter i markedet gøre det fantastisk i sidelæns-markeder, men vil få store problemer, når og hvis trenden fortsætter. Ganske logisk.

Hvad er så løsningen på problemet? Det er helt enkelt at lægge ud med at fokusere på kontekst eller sagt med andre ord at prøve at afkode, hvad det er markedet ”prøver at fortælle dig”. Er køberne i kontrol? Sælgerne? Hvor stærk er overvægten? Er markedet i konsolidering eller trender det? I hvilken retning er modstanden mindst, op eller ned?

Tro det eller ej, når først du har fået styr på markedets fortælling i dette øjeblik, sidder du med nøglen til himmeriget. Det gør du virkelig.

Altså du kan stadig bruge signaler og metoder baseret på indikatorer og geometriske mønstre        – ikke noget galt i det – det skal bare gøres på grundlag af, hvad markedet fortæller dig, eller måske hvisker til dig. Forskellige betingelser kræver forskellige strategier.

#12 Kender den ”hemmelige fomel”

Nej, jeg taler ikke om en eller anden hemmelig indikator eller nogen anden hellig gral indenfor trading! Det jeg mener med det er hemmeligheden ved succesfuld trading.

Det drejer sig om nogle i grunden ret enkle spørgsmål:

 • Hvad er kvaliteten af denne mulighed og det signal, jeg har fået?
 • Hvor meget risiko skal jeg tage for at drage fordel af denne mulighed?
 • Er risikoen rimelig set i forhold til den potentielle gevinst?

Så simpelt er det i virkeligheden. Med andre ord skal du dels kunne ”læse” markedet rigtigt, og dels kunne bruge din viden til at håndtere forholdet mellem gevinstpotentiale og risiko, når du handler.

Når du først dertil, vil du nærmest automatisk komme på vinderholdet blandt spekulanter.

Lad mig lige komme med et par eksempler for at illustrere det:

Lad os sige, at du baseret på din analyse har kunnet fastslå, at køberne er i kontrol (fx ved forekomsten af relative aggression bars). Samtidig kan du konstatere, at markedet er på vej ind i en lodret ”op”-fase, altså en stærk trend. Samlet set er dette et meget stærkt setup, ikke? Så alt i alt er det rimeligt for dig at konkludere, at du kan gå lidt stærkere ind i netop denne handel (altså risikere noget mere).

Eller det kan være, at du ser tegn på, at køberne er i kontrol, men at det kun er en svag grad af kontrol. Du konstaterer også, at markedet faktisk er i konsolidering. Det gibber i dig for at gå lang, men du indser, at der kun er tale om en moderat lovende handel. Derfor handler det her om at reducere risikoen mest muligt, hvilket udover at handle med en mindre position end ellers kan betyde, at du venter med at gå ind, til markedet er i bunden af konsolideringskanalen. Hvis du sætter dit stop lige nedenfor kanalen, vil din risiko være meget begrænset.

Heri gemmer sig en af tradingens ”naturlove”. For nogle vil det sikkert virke helt selvindlysende, men jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er. Hvis du konstant er i stand til at sætte dig selv i situationer, hvor risikoen, du tager, kan retfærdiggøres i fohold til den mulighed, der opstår, bliver du ”huset” eller kasinoet…… IKKE gambleren.

#13 Ved at ikke kun handler om teknisk analyse

I lang tid havde jeg et live trading forum. Det er ret krævende at handle live, da man sommetider påtager sig visse af de følelser, de som følger med går igennem. Desuden er der en uskrevet forventning om, at man til enhver tid præsterer og henter penge hjem.

Hvis man ellers  kan acceptere det ekstra pres, kan live trading dog være rigtigt sjovt – også som underviser. Det gælder specielt, når det lykkes at få deltagerne til at tjene penge – eller man i det mindste er ærlig omkring sine handler, hvilket folk som regel også sætter pris på.

I handelsforummet handlede jeg både helt mekaniske systemer og metoder, der byggede på min egen erfaring og intuition. Hvad angår de mekaniske systemer, var min rolle nærmest en robots: ”Grøn for Køb”, ”Rød for Salg”. Det var 100% baseret på regler, og den eksakte indstignings- og udgangskurs blev angivet overfor deltagerne.

Andre gange blev mine handler til alene ud fra en ”lyst” til at være lang eller kort i markedet, begrundet i en analyse af markedets generelle retning. Her var jeg mindre optaget af den nøjagtigte indstigningskurs – hvis jeg kom ind til kurs 13 var det godt, men 14 eller 15 var også i orden etc.

Selvom jeg ikke længere handler live i et forum, er min trading stadig en blanding af disse to stilarter. Gennem min tid med live trading, hvor folk ofte var uenige i  mine handler, lærte jeg, at der kræves meget mere end raffineret teknisk analyse for at blive en god trader.

Mange kender den handelsplatform, der hedder MT4. Den gør det muligt for folk med begrænset erfaring med programmering hurtigt at skabe automatiske handelssystemer – eller at købe færdige systemer, som kan handle for dem. MT4 har opnået stor popularitet, til trods for at den som platform betragtet ikke er særlig brugervenlig og let at handle fra.

Hvorfor er MT4 så populær? Tja, det handler i høj grad om de tidligere punkter fra denne artikel. Du undgår næsten helt følelsesmæssig påvirkning, da handlerne er bestemt ”udefra”. Der er også en illusion om vished på færde, da de anførte statistikker giver et klart billede af, hvad du kan forvente af systemet.  Hvis tingene så alligevel går galt, kan du skyde skylden på den, der har skabt systemet.

Jeg er overbevist om, at alle succesrige traders sidder med en dyb indsigt i, hvordan markederne fungerer – det i tillæg til en fornuftig grundviden om teknisk analyse. Fx indebærer det, når du handler det tyske DAX-indeks, en dybere forståelse af hvad der får DAX’en  til at bevæge sig – følger den lige nu det amerikanske marked, går den op/ned pga. Draghis tale, eller måske den svagere euro? Det kan også være en af de store enkeltaktier i indekset, som lige nu bevæger sig kraftigt – eller i andre tilfælde handle om en mere fundamental bevægelse. Pointen er, at det er dumt blindt at stole på teknisk analyse.

Det er klart, at du har brug for effektive værktøjer til at bedømme markedets tilstand og også for en god strategi. Men når alt kommer til alt, er det vigtigste, at det er DIG, der kører bussen.

Systemer er uden følelser. Hvis du er begyndet at forbinde følelser med dårlig trading, skulle du prøve at se på gamle videooptagelser fra verdens børser på Youtube. Hvad du ser på de klip, er netop ikke følelseskolde aktører, men det modsatte. Der råbes, spyttes og gestikuleres vildt.

Der findes mange former for teknisk analyse – ligesom der findes nærmest uendelig mange værktøjer i et byggemarked, men siden hvornår har det i sig selv været nok til at få bygget dit drømmehus? Du skal først og fremmest have en overordnet plan for processen og vide, hvordan du bruger værktøjerne.

Min egen plan er kommet til verden efter timelange studier af markederne og ved at gøre op med mig selv:

 • Hvori består min fordel?
 • Hvilken handelsstil appelerer til mig?

#14 Kan se og fornemme, hvad der sker lige nu

De bedste traders er i stand til hurtigt at frasortere al overflødig information og gå direkte til ”sagens kerne”.

Eller sagt på en anden måde på et splitsekund få et billede af, hvad der bevæger markedet HER OG NU. Forsøg at besvare det spørgsmål for dig selv. Al anden information er støj og distraherer dig bare.

De rigtigt dygtige fokuserer deres energi på at komme så tæt som muligt på markedets essens, eller sagt på en anden måde på hvad der sker I DETTE ØJEBLIK. Hvorfor spilde tiden med forsinkede tekniske indikatorer, hvis det er muligt at tage temperaturen på markedet, som det er i dette øjeblik?

Så hvad er det , der virkelig bevæger markedet? ”Aggression” ganske enkelt.

Hvis køberne kollektivt set er mere aggressive (ivrige) end sælgerne, går prisen op. Og vice versa.

Der findes mange værktøjer til at tage temperaturen, hvad der sker – en af disse er den såkaldte aggression bar. Det er en bar, som er væsensforskellig fra de foregående.

Ovenover ser du et godt eksempel på en aggression bar i Crude Oil (10-min graf), som opstod, mens jeg sidder og skriver dette. Dette setup betyder, at jeg i dette øjeblik går kort i olie. Hvorfor?

Min tolkning af grafen er, at markedet længe har handlet i en sidelæns bevægelse, men at den sidste bar er betydeligt længere end det har været tilfældet i de sidste 2-4 timer. Jeg noterer mig også, at den sidste bar lukker tæt på bunden, hvilket betyder, at der ikke lader til at være aggressive købere på vej.

Dette er et perfekt eksempel på, hvordan det går an at kombinere ”mikroklimaet” med ”makroklimaet”.

Jeg ved i forvejen, at makroklimaet for olie er negativt. Det behøver jeg bare at kaste et blik på dagsgrafen for at konstatere.

Når det gælder mikroklimaet – altså det korte perspektiv – bekræfter det, hvad det store billede har fortalt mig. Med andre ord ligger konklusionen lige for. Jeg kunne for den sags skyld stå i den anden ende af rummet og alligevel på sekunder fastslå, hvilken side der er i kontrol.

Hvorfor er dette altafgørende? Det er det, fordi det lægger op til følgende fire punkter…..

#15 Fokuserer på følgende fire opgaver

Hvad kommer virkelig gode handelsbeslutninger af?

OPGAVE 1: Lær at undgå så mange statistisk dårlige handler som muligt (low-expectancy trades).

Dette opnår man ved at træne sig selv i at identificere den ”forkerte” side af markedet. Hvis det fx viser sig, at salgssiden er i kontrol, skal man for så vidt muligt undgå at tage handler, hvor man går lang.

Der er faktisk intet mere vigtigt for din saldo end på denne måde at undgå at gå ind handler, som du ellers ville vøre gået ind i!

OPGAVE 2: Lær at identificere så mange statistisk sunde handler som muligt (high-expectancy trades).

Det kan lyde som blot det modsatte råd af nr 1, men jeg ville gerne lægge hovedvægten på risikohåndtering, dvs. hvordan man omgås tab, så derfor blev det til to seperate punkter – med fokus først og fremmest på tab.

Når det er sagt, er det naturligvis også her en stor fordel at kunne observere, hvilken side der er i kontrol. Det gælder om at svømme MED strømmen. Det giver dig en god fejlmargen, og dermed behøver du ikke at være perfekt med dine indstigningspriser.

OPGAVE 3: Lær at minimere størrelsen af dine tab!

Ja, der vil være masser af tabsgivende handler. Der er ingen vej udenom. Tricket er at sætte grænser for, hvor meget du taber på en handel.

OPGAVE 4: Lær at maksimere din gevinst på de gode handler.

Her adskiller de virkeligt dygtigespekulanter sig fra de jævne. Det er både stressende og ubehageligt at beholde vindende handler med henblik på at gå efter den størst mulige gevinst. Endnu mere at lægge endnu til dem. Vi har nemlig en klar tendens til at ville tage profitten hjem, altså at beskytte vores gevinster.

Det gælder om at lære at følge markedets ”sprog”  (fx i form af førnævnte aggression bars), så du kan blive i de positive handler så længe som muligt.

Du kan også tænke sådan her på det: Du gik ind i handlen af en grund. Først når denne grund ikke længere er gyldig, giver det mening at gå ud af den. Med andre ord: Gå ikke ud baseret på ren ”fornemmelse”, eller grundet angst. Og bliv på den anden side ikke for længe i handlen af ren og skær grådighed.

Forsøg at være i samklang med, hvad markedet prøver at fortælle dig.

#16 Ernærer sig som tigre, ikke som mennesker

Okay, jeg er klar over, at det lyder ret underligt. Men her kommer forklaringen:

Mennesker spiser et bestemt antal gange, typisk tre, om dagen. Tigre spiser, når der er byttedyr til stede:

Når der er gode muligheder, slår de til og mæsker sig.

Når der er dårlige chancer eller slet ingen muligheder, ligger de stille og sparer på energien. De jager ikke ALT, de får øje på.

Hvad har det med trading at gøre? Det er en typisk fejl for den urutinerede trader at handle, fordi han/hun alligevel sidder klar foran computeren. På den måde opsøges handler, alene fordi de ”sidder og handler”.

Hvad er baggrunden for, at det sker?

I det moderne samfund er vi blevet opdraget til at bestille noget, når vi er på arbejde: Med andre ord er vi trænet i at tage afsted hver morgen, arbejde hårdt og blive betalt for vores slid. Det er derfor helt naturligt, at vi forsøger at overføre det til trading og føler, at vi må ”gøre noget” hele tiden.

Desuden er det let overtale dig selv til at tage en handel efter at have stirret på skærmen længe nok. Sindet begynder at fornemme muligheder, der ikke der der, så vi kan blive betalt for al den tid, vi tilbringer foran skærmen.

Problemet er naturligvis, at man som trader ikke er på timeløn. Eller dagsløn. Man bliver som tidligere nævnt betalt for at være en god beslutningstager. Hvis man går hen og bliver en glimrende én af slagsen, bliver man til gengæld også fyrsteligt betalt.

Så, når alt kommer til alt, er det typisk for de bedste traders som det er for tigre, at de ligger og gemmer sig i ”græsset” og tålmodigt venter på, at et let måltid skal spankulere forbi. Så slår de til.

#17 Fokuserer ligeså meget på, hvordan de kommer ud som på, hvor de skal gå ind

Vi har allerede berørt det under de andre punkter, men jeg mener, det er så vigtigt, at det fortjener sit eget punkt.

Hovedparten af traders fokuserer alene på, hvor de skal gå ind i markedet. Samtidig viser alle undersøgelser, at hovedparten af traders taber penge, så meget tyder på en sammenhæng, og at det ikke kan betale sig at være som hovedparten!

Hvad den dygtige trader har forstået er, at det gælder om at mestre kunsten at komme ud af positioner igen, og at det netop er derigennem, at de store penge kan laves.

Hvad er så målet med exit management ?

Det er at maksimere gevinsterne på de vindende handler mest muligt, samt at reducere tabet på de tabende handler mest muligt. Så enkelt kan det siges, men er en stor udfordring i praksis.

For det første bliver vi påvirket af at have penge på spil – sommetider store beløb. Det pres får let os mennesker til at vende tilbage til vores ubevidste reaktionsmønstre.

For at repetere fra tidligere er vores naturlige instinkt hurtigt at tage vores gevinster af bordet og til gengæld beholde vores tab udover al rimelighed, i håbet om at markedet vender. Hvordan overvinder vi dette instinkt og begynder at mestre det at lukke handler også?

 • For det første, og som altid, gælder det om at være bevidst om problemet.
 • For det andet skal du være mentalt stærk.
 • For det tredje har du brug for en gennemtestet exit-strategi.

Man kunne stille en lille huskeregel op på følgende måde:

Jeg gik ind i handlen af en grund.

Jeg vil gå ud igen, når den grund ikke længere er til stede..

Ikke for tidligt, fordi jeg er bange.

Ikke for sent, fordi jeg er grådig

Jeg vil gå ud, når der er EVIDENS for det.

Hvorfor er det her så vigtigt? Jo, hvis du kunne øge din gennemsnitlige gevinst med blot 10% og samtidigt reducere dine tab med bare 10% i snit, bliver din SAMLEDE forbedring af resultatet over en måned eller år fænomenal.

#18 Fokuserer på marginale forbedringer

Den dygtige trader er altid opsat på at udbygge deres fordel i forhold til de brede masser, men også at forbedre deres færdigheder . Her taler jeg ikke bare om at lede efter et nyt smart system eller at konstruere et nyt setup.

De rutinerede ved, at fremgangsrig trading er ”holistisk” og derfor har at gøre med mange aspekter:

 • Du har brug for selvindsigt.
 • Du har brug for indsigt i markederne og deres virkemåde.
 • Du har brug for effektive værktøjer til at hjælpe dig med at tage temperaturen på markedet.
 • Du har brug for testede trading-strategier og -teknikker.
 • Du har brug for at lære at slippe og moderere følelsestilstande.
 • Du har brug for konstant at kunne efterprøve dine fremskridt og forbedre dig på førnævnte områder.

Forstår du, profitable traders ved, at det ikke er et spørgsmål om at foretage et ”kvantespring inden næste tirsdag”. Det er i stedet en langstrakt proces, hvor smådele efterhånden bliver samlet til noget stort og flot. ”Marginale forbedringer” er i dag anerkendt som et vigtigt styringsværktøj indenfor mange områder af erhvervslivet, da det er påvist at kunne give et massivt løft af den samlede produktivitet.

#19 Dygtige traders får (den rigtige) hjælp henad vejen

Jeg håber meget, at du føler dig inspireret af denne artikel og har fået øjnene op for nye aspekter af trading.

Spørgsmålet er selvfølgelig, hvad gør du nu?

Du har nogle forskellige muligheder….

 1. Du kan gøre det selv. Hvis du virkelig er dedikeret, kan du ved hjælp af en stærk vilje og beslutsomhed nå rigtigt langt. Det er en krævende vej at gå, og for de fleste er der lettere og mere direkte veje til succes med trading.
 2. Du kan prøve at finde et system eller guru, som du kan følge eller kopiere. Umiddelbart kan det synes som en genial plan – du kan stort set slå hjernen fra og bare flyde med. Men, helt ærligt, har du nogensinde kendt nogen, som denne løsning fungerede for? Og hvis du har, hvad sker der så, når guruen forsvinder, eller systemet holder op med at virke (hvilket er uundgåeligt før eller siden) ?
 3. Du kan få hjælp af en mentor eller underviser.
help

Det sidste er ret og slet den korteste vej til succes. Hvis det vel at mærke er den RIGTIGE form for hjælp, du får.

Her kommer min anbefaling, når du skal finde egnet undervisning:

Hvis fokus er på at styrke dine egne færdigheder, såsom  ……

 • At forstår markedets tilstand og kontekst
 • Hvordan man på bedst måde går ind og kommer ud igen af positioner
 • At få indsigt i din egen psyke og lære at ”glide frit” gennem følelsestilstande
 • At balancere risiko og potentiale ved en handel
 • At tilpasse din tradingstil til din personlighed
 • At forbedre din evne til at træffe beslutninger her og nu, dvs. i realtid

Kan du svare bekræftende til de punkter, er du langt på vej i din søgen efter hjælp. Men det hele står og falder med, om selve undervisningen og handelsmetoderne vækker genklang i dig. Giver det mening for dig at handle på den måde? Kan du forestille dig at handle efter den strategi dag ind og dag ud? Føler du dig inspireret og opløftet af det, du lærer undervejs? Har du tillid til din lærer/mentor?

PS: Som afslutning kommer lige en update på oliehandlen fra tidligere:

Ved hjælp af en pænt stor indsats, god risikohåndtering og en dosis tålmodighed er jeg nu oppe med ca. 50.000 kr. på positionen. Det har taget tre timer at nå hertil – lang tid for en daytrader, men ventetiden har været det hele værd, se selv: